A következő lekvár valamennyi fánk mellé kiváló kísérő ilyenkor, télvíz idején. Napokon át készül ugyan, ám higgyétek el, a befektetett munka végül bőségesen megtérül.
Hozzávalók:
4 db. ( kb. 60 dkg.) narancs
3 citrom
1,60 dkg cukor
A gyümölcsöket 1-2 napig vízben áztatom és jól meg is dörzsölöm a héjukat, hogy minden vegyszermaradványt eltávolítsak róluk.
Aztán az egyik citromot összes naranccsal együtt megmosom, félbe vágom őket, magjukat kiszedem és a gyümölcsöket héjastól vékonyan felvágom, a levét felfogva, egy tál fölött.
Két liter vizet öntök rá, és 20 percig forralom. Ezután félreteszem és másnap megismétlem a 20 perces forralást. Harmadnap aztán belecsavarom a maradék két citrom levét, hozzáadom a cukrot és állandóan keverve 40 percig főzöm.
Forrón üvegekbe öntöm, amikor pedig a teteje már bebőrösödött, lekötözöm. Gőzölni nem kell, kihűlve besűrűsödik. Ha nagyobb adagban főzzük, akkor hígabb marad, a hét végén már ebből kóstoltatok. Először persze óvatos voltam és kisebb adagból készítettem el: tökéletesre sikerült. Hiába no, a recept, úgy látszik, tökéletes.