Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
25 dkg margarin
25 dkg túró (tehén és juhtúró vegyesen, juhtúróból érdemes többet tenni)
só (mivel sós, nem kell sajnálni)
a kenéshez tojás
szóráshoz tetszés szerint reszelt sajt, kömény, esetleg szezámmag
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Másnap lisztezett deszkán fél centi vastagságúra kinyújtjuk, derelyevágóval 10-15 cm hosszú, 1 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat sütőpapírral letakart tepsire helyezzük, tojással megkenjük, reszelt sajttal (köménnyel vagy szezámmaggal) meghintjük. Sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Körülbelül 3-4 tepsit tölt meg ez az adag.
Ha a tészta kinyújtására nincs időnk a begyúrást követő nap, ne aggódjunk, a hűtőben eláll, a tapasztalat szerint egy nappal több pihenés csak használ neki, még alaposabban összeérnek az ízek.
Ezen a fotón a juhtúrós-sajtos rúd szerényen az asztal jobb alsó sarkában foglalt helyet, ám ott sem időzött sokáig. Sajnos közelebbi képet csak legközelebb tudunk róla készíteni, ez az adag ugyanis pillanatok alatt elfogyott. Most már azonban észben tartjuk: először fényképezni, utána kínálni... :)