Ezt a kenyeret a szombati gulyáshoz kínáltam. Ízlett nektek, kértétek - íme a recept:
Hozzávalók:
Másfél bögre langyos víz
másfél dkg. élesztő
másfél teáskanál só
3 bögre liszt ( az egyik bögre legyen félbarna, vagy Graham- liszt, esetleg rozsliszt)
A bekevert kenyértésztát 12 - 16 órán át lefedve állni hagyjuk. A konyhapulton is maradhat, de a hűtőbe is teheted nyáron, nehogy túlzottan megerjedjen. Akármit is csinálsz vele, ne tedd nagyon meleg helyre, nem kell siettetni a kelést, csak szépen, lassan, van időd. (Ha nincs, ne kezdj neki :)
Sütés előtt felforrósítunk egy fedeles edényt, ( lehet zománcos lábos, sütőtál, akármi, ami bírja), amit üresen teszünk a sütőbe, kb. 20 percre. A tésztát a tálban sok liszttel megformázzuk gömbölyűre, és a sütőből kivett, forró edénybe belepottyantjuk. Figyeljünk arra, hogy a tészta körben jó lisztes legyen.
Nagyjából 40 percig sütjük lefedve (sütője válogatja, egy tűpróbát azért megér a dolog), akkor levesszük a fedőt és addig pirítjuk, amíg szeretnénk. Ropogós lesz a héja, és kipottyan az edényből, semmi sem ragad bele. Jó étvágyat !
Még finomabb a kenyér, ha magvakat, esetleg diót keverünk a tésztába, haladók kipróbálhatják a kakukkfüves, esetleg oreganos verziót is.
Ugye, hogy kenyérsütőgép nélkül is lehet élni ?
Megvágott verzió