A következő fánkrecept Vízváry Mariska színésznőtől származik.
Hozzávalók:
3 dl langyos tej
4 db kockacukor
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
só
7 dl liszt
4 evőkanál olvasztott vaj
1 dl langyos tejben a kockacukrokat és az élesztőt megfuttatjuk. Mély tálba öntjük a tojássárgájákat, egy kis sót, és 2 dl. langyos tejet. Hozzákeverjük a 7 dl lisztet, az olvasztott vajat, beletesszük a megkelt élesztős tejet és jól kidolgozzuk fakanállal, aztán kézzel, amíg hólyagos nem lesz. (A tészta, nem a kezünk :)
Ezután langyos helyen duplájára kelesztjük, majd kinyújtjuk másfél ujjnyira. Kiszaggatjuk és letakarjuk konyharuhával egy kis időre, amíg újra meg nem kel. A deszkán levő oldalába benyomjuk az ujjunkat és ezzel lefelé tesszük a forró olajba kisütni, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen!
Szólhat a telefon, ne vegyük fel, sírhat a gyerek, oda se neki, mert gyorsan megéghet a fánk, és oda a nagy igyekezet.
Amikor már az összes fánkot kisütöttünk, vegyük fel a gyereket, hívjunk vissza mindenkit, aki keresett (természetesen mindenki ezidő alatt fog keresni), de fogjuk rövidre a beszélgetéseket, nehogy "elpárologjon" a fánk, mire visszaérünk a konyhába...